Innovation in Food Industries of Agricultural and Livestock Secondary Schools in the Province of Buenos Aires
PDF ()
HTML (Español (España))

Keywords

agribusinesses
agricultural and livestock secondary school
food safety
food quality

How to Cite

Mouteira, M. C., Fernández, M., Albo, G., Dedomenici, A. C., Diosma, G., & Hang, G. (2018). Innovation in Food Industries of Agricultural and Livestock Secondary Schools in the Province of Buenos Aires. Ciencia, Docencia Y Tecnología, 29(57 nov-abr), 60–87. https://doi.org/10.33255/2957/334

Abstract

In 2015, we proposed to develop a course to be taught in agricultural and livestock secondary schools in the Province of Buenos Aires, with the purpose of making the students acquire skills in the production of standardized operating procedures as a strategy for the implementation of quality systems, to enable them to ensure the safety of foods produced in school agroindustries. For this purpose, teachers and students of agricultural and livestock secondary schools of said province were questioned about their knowledge about food quality, the feasibility of implementing quality assurance systems in the food and agriculture industries of the different educational units, and the relevance of their incorporation in the training of technicians in agricultural production. The research methodology used for this analysis was of qualitative type, in the form of interviews and semi-structured surveys.

https://doi.org/10.33255/2957/334
PDF ()
HTML (Español (España))

References

• Albergucci, R.A. (1997). La transformación de la educación técnica en la República Argentina. Boletín Cinterfor. N° 141. Recuperado de https://www.oitcinterfor.org/sites/default/files/file_articulo/bol141e.pdf

• Barsky, O., Dávila, M., Busto Tarelli, T. (2008). Las escuelas agrarias de alternancia y el desarrollo local: la experiencia de los Centros Educativos para la Producción Total. Universidad de Belgrano. Documento de Trabajo (214).

• Cabo, M. Valle, Lisboa, L. (2012). Espacio de Formación de formadores: hacia la multiplicación de saberes. Una experiencia del Programa Integral Metropolitano. Sitio del Programa Integral Metropolitano de la Universidad de la República. Universidad de la República de Uruguay. Recuperado de http://www.pim.edu.uy/publicacion_generica/espacio-de-formacion-de-formadores-hacia-la-multiplicacion-de-saberes-una-experiencia-del-programa-integral-metropolitano/

• Carro Paz, R., González Gómez, D. A. (2012). Administración de la calidad total. Facultad de Ciencia Económicas y Sociales, Universidad Nacional de Mar del Plata. Recuperado de http://nulan.mdp.edu.ar/1614/1/09_administracion_calidad.pdf

• Cervini, R., Basualdo, M. (2003). La eficacia educativa del sector público El caso de las escuelas secundarias técnicas en Argentina. Revista Latinoamericana de Estudios Educativos (México) 33(3), 53-92. Recuperado de http://www.redalyc.org/pdf/270/27033303.pdf

• Cragnolino, E. (2015). Políticas públicas de educación en el campo: análisis de procesos de construcción y disputas de espacios educativos en Córdoba (Argentina). Educação em Perspectiva, Viçosa, 6(2), pp. 199-226.

• Dirección Provincial de Educación Técnico Profesional. (2017). Comunicación Personal.

• Graciano, O. (2001). La construcción de un espacio profesional agronómico: Programa y Práctica de los ingenieros agrónomos argentinos, 1890-1910”. Anuario IHES, Tandil, N° 16, 445-469. Recuperado de http://anuarioiehs.unicen.edu.ar/Files/2002/023%20-%20Graciano,%20Osvaldo%20Fabian%20-%20La%20cosntrucci%C3%B3n%20de%20un%20espacio%20profesional%20agron%C3%B3mico....pdf

• Gutiérrez, T. V. (2007). Educación, agro y sociedad. Políticas educativas agrarias en la región pampeana, 1897-1955. Bernal: Universidad Nacional de Quilmes.

• Gutiérrez, T. V. (2012). Políticas educativas y enseñanza agraria, una relación compleja. Buenos Aires (Argentina), 1960-2010”. Revista Iberoamericana de Educación (RIE), sección “Estudios e Investigaciones”, apartado “Educación Rural”, versión digital, número 58/3. Recuperado de file:///D:/usuario/Downloads/4653Grrez.pdf

• Leguizamón, L. L. (2014). “Educar trabajando y produciendo”. La aplicación del programa de expansión y mejoramiento de la educación técnico agropecuaria en el noroeste argentino. Revista Ciencias Pedagógicas e Innovación, (2)2. 2014. Recuperado de http://upse.edu.ec/rcpi/index.php/revistaupse/article/viewFile/51/25

• López, M. C. (2012). Centros de educación agrícola: educación y trabajo más allá de lo rural. PUBLICAR-En Antropología y Ciencias Sociales. N°11, 75-98. Recuperado de http://ppct.caicyt.gov.ar/index.php/publicar/article/view/1210.

• Ministerio de Educación de la Provincia de Santa Fe (2011). Educación Secundaria – Modalidad Técnico Profesional – 2° ciclo- Técnico en Producción Agropecuaria-. Recuperado de http://campuseducativo.santafe.gob.ar/wp-content/uploads/17.-T%C3%A9cnico-en-Producci%C3%B3n-Agropecuaria-1.pdf

• Moreno Olmedilla, J. M. (2006). Profesorado de Secundaria y Calidad de la Educación: Un marco de opciones políticas para la formación y el desarrollo profesional docente. Revista de currículum y formación del profesorado, 10(1), 21. Recuperado de https://www.ugr.es/~recfpro/rev101ART3.pdf

• Moyano, D. (2011). La Escuela de Arboricultura y Sacarotecnia de Tucumán y su papel en el desarrollo agroindustrial de la provincia, 1880-1920. Travesía. Revista de Historia Económica y Social, n. 13, 229-246. Recuperado de http://www.travesia-unt.org.ar/pdf/travesia13_7_2.pdf

• Navarro, M. G. J., Gutiérrez, T. (2013). Experiencias de Educación Técnica Rural en escuelas públicas del Norte Argentino: el caso de Salta. Año 16 – N°. 22, 99-118. Recuperado de http://ri.conicet.gov.ar/bitstream/handle/11336/28663/CONICET_Digital_Nro.94f82e6c-50cf-4f69-ac6d-9fb2e9a3e7c5_A.pdf?sequence=2&isAllowed

• Plencovich, M. C. (2014). Sistema educativo y educación agraria: deriva e inclusión. l a ed. - Ciudad Autónoma de Buenos Aires.

• Plencovich, M. C., Ayala Torales, A., Costantini, A. O., Gally, M., Ginestet, M., Mella, A., Sharry, S. E. (2012). La articulación al interior de la educación agropecuaria argentina: los reveses de la trama. III Congreso Internacional de Enseñanza de las Ciencias Agropecuarias. Recuperado de https://digital.cic.gba.gob.ar/bitstream/handle/11746/3469/11746_3469.pdf-PDFA.pdf?sequence=2&isAllowed=y

• Rockwell, E. (1987). Repensando Institución: una lectura de Gramsci. Documento DIE, Departamento de Investigaciones Educativas, Centro de Investigación y de Estudios Avanzados del IPN. México. Recuperado de https://es.scribd.com/document/111294363/Rockwell-Repensando-institucion-Una-lectura-de-Gramsci

• Tedesco, J. C. (1993). Educación y sociedad en la Argentina (1880-1945). 2° edición. Ediciones Solar. Recuperado de http://www.terras.edu.ar/biblioteca/4/HEAL_Tedesco_3_Unidad_3.pdf

• Tenti Fanfani, E. (2010). Sociología de la educación. 1a ed. Buenos Aires: Instituto Nacional de Formación Docente. Recuperado de http://repositorio.educacion.gov.ar/dspace/bitstream/handle/123456789/96375/EL002802.pdf?sequence=1

• Triana Ramírez, A. N. (2010). Escuela normal rural, agropecuaria y de campesinas en Colombia: 1934-1974. Rhec. 13 (13), 201-230. Recuperado de file:///D:/usuario/Downloads/724-Texto%20del%20art%C3%ADculo-2910-1-10-20130529.pdf

• Zangara, A. (2009). Uso de nuevas tecnologías en la educación: una oportunidad para fortalecer la práctica docente. Puertas Abiertas (5). Recuperado de http://www.memoria.fahce.unlp.edu.ar/art_revistas/pr.4366/pr.4366.pdf.

• Resolución INET N° 707/16. Anexo I. Criterios operativos, orientaciones y procedimientos que orientan la definición de las nuevas estrategias para la Mejora Integral de la Calidad de la Educación Técnico Profesional. Recuperado de http://www.inet.edu.ar/wp-content/uploads/2013/03/RINET-701-16_Anexo.pdf

The authors retain the copyright and grant the journal the right to be the first publication of the work, as well as licensing it under a Creative Commons Attribution License  that allows others to share the work with an acknowledgment of the authorship of the work and publication initial in this magazine. All content is published under the Creative Commons 4.0 international license: Attribution-Non-Commercial-Share Alike.

Downloads

Download data is not yet available.

Metrics

Metrics Loading ...